Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Speciale vertoning van Echizen bij Nihon no hanga

Japanese prentenkabinet Nihon no hanga in Amsterdam presenteert in samenwerking met het Japanse ambachtscentrum Echizen een bijzondere presentatie van hedendaags lakwerk. De tentoonstelling, getiteld Echizen: A New Era of Lacquerware Design, is te bezoeken van woensdag 18 tot en met zondag 22 maart. Nihon no hanga is deze dagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Op zaterdag 21 maart is er een lakwerkdemonstratie. De Japanse meesterkok Fumio Niimi zal nieuwe culinaire ontwerpen demonstreren die geïnspireerd zijn op de producten van Echizen.

Japanse lak (urushi) is een van de oudste ambachten van Japan. Bij opgravingen zijn gelakte voorwerpen ontdekt die meer dan 9000 jaar oud zijn. Ondanks deze ongelooflijk lange geschiedenis is er weinig veranderd in de manier waarop natuurlijk lakwerk wordt geproduceerd. Urushi is nog steeds 100% handgemaakt, met behulp van een natuurlijke hars die wordt getapt uit lakbomen van duurzame plantages. In de strijd tegen de kunststoffen kan deze eeuwenoude traditie eigenlijk het begin zijn van een nieuwe toekomst voor de lak in de moderne wereld.

Lak heeft een sterke band met de traditionele Japanse keuken (washoku). Door het natuurlijke desinfecterende oppervlak is het het ideale materiaal voor de productie van traditioneel serviesgoed. De culinaire traditie van Japan heeft de afgelopen decennia echter een aantal radicale veranderingen ondergaan, waardoor het moeilijk is om lakwerk in het dagelijkse leven van moderne Japanse families te passen. Traditionele productiecentra zoals Echizen en Wajima hebben moeite om het evenwicht tussen conservering en vooruitgang te bewaren.

Door samenwerking met een team van internationale ontwerpers van de Tokyo University of the Arts heeft Echizen een nieuwe serie lakproducten ontwikkeld die meer geschikt zijn voor een eigentijdse, stedelijke levensstijl. Alle artikelen zijn nog steeds 100% handgemaakt, met alleen natuurlijke materialen. Dit evenement markeert de eerste stap van Echizen op het internationale toneel.

Door het grote succes van de tentoonstelling in november heeft Nihon no hanga besloten om iedereen een extra kans te geven om de tentoonstelling te bezoeken Groot Tokyo: One Hundred Views van Koizumi Kishio tijdens de Echizen-lakwerkpresentatie. De tentoonstelling is open voor bezoekers op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart, 12.00 – 17.00 uur.
Bron: Nihon no hanga

Mobiele versie afsluiten