Site icon AVO Magazine – One click closer to Japan

Game Review: Persona 5 Royal

Persona 5 Royal | Atlus

Persona 5 Royal | Atlus

Persona 5 is zonder twijfel de meest succesvolle bijdrage in de Persona serie en is nu, net als de vorige titels, behandeld in een nieuwe uitgebreide editie. Niet te verwarren voor een DLC-pakket, Persona 5 Royal is een geheel nieuwe game die vreemd aanvoelt in deze tijd. Dit roept bij veel fans de grote vraag op of het de moeite waard is om weer op te pakken en bij anderen of het de moeite waard is om voor het eerst op te pakken.

In het geval dat je gewacht hebt om het origineel te spelen, Persona 5 volgt Ren Amamiya (de hoofdpersoon, maar je kunt zijn naam kiezen) die naar Tokyo is verhuisd na betrokken te zijn geweest bij een woordenwisseling. Ondanks dat je probeert het juiste te doen, door een vrouw te redden van een gewelddadige man, wordt Ren het ultieme slachtoffer en eindigt hij met een strafblad. Als een nieuw leven in de grote stad niet verwarrend genoeg was, komt Ren op weg naar zijn eerste schooldag een Paleis tegen, een verwrongen wereld geboren uit iemands verwrongen verlangen. Dit is wanneer het verhaal echt begint als Ren en zijn nieuwe vrienden meer leren over deze andere cognitieve wereld, die de Phantom Thieves vormen die de zwakken willen redden van degenen met deze verwrongen verlangens.

Zoals je je kunt voorstellen van een JRPG, is het plot de drijfveer van het spel en in Persona 5 is het ongelooflijk geschreven. Met verschillende niveaus van complexiteit toegevoegd met een set van meeslepende personages, is het maar al te gemakkelijk om geboeid te raken binnen deze fictieve wereld. De personages hebben zoveel inhoud en zelfs de manier waarop de maatschappij reageert op de Phantom Thieves voelt natuurlijk aan, dat het bijna lijkt alsof het in de echte wereld gebeurt. Voor degenen onder jullie die adelaarsogen hebben en oplettend zijn, zijn er zelfs hints voor het grotere complot aan het begin van het spel, zodat je de theorieën aan elkaar kunt plakken en zo het mysterie-element van het complot verder kunt uitbreiden. Royal voegt wel een aantal nieuwe geanimeerde en in-game cutscènes toe aan dit plot om het verhaal verder uit te breiden. De meeste daarvan hebben betrekking op de twee nieuwe personages en een extra schoolsemester met een extra paleis voor de Phantom Thieves om te veroveren. Natuurlijk zijn er voor sommigen te veel tekstcutscènes, maar de belangrijkste zijn ingesproken (in tegenstelling tot sommige van de subplots) wat de last verlicht, vooral omdat de Engelse nasynchronisatie van hoge kwaliteit is.

Met een diepe en complexe plot, Persona past het bij diepe en complexe gameplay in de mate dat het voelt als twee games in een. Laten we beginnen met het hoofdgedeelte, het verkennen van paleizen. Als Phantom Thief moet je rondsluipen om de schat te vinden die de oorzaak is van het verwrongen verlangen van de persoon. Het is geen gemakkelijke taak, want de shadows patrouilleren om je te pakken te krijgen, zodat je de keuze hebt om langs te sluipen of je in een hinderlaag te laten lopen. Een nieuwe functie voor Royal is de grijphaak, waarmee je toegang hebt tot extra gebieden en bepaalde delen van het paleis zijn opnieuw bewerkt om deze te gebruiken, hoewel deze meestal alleen maar een kortere weg creëren, wat een beetje overbodig is omdat het zelfs vijanden niet ontwijkt. Toch werkt het goed om nieuwe gebieden te creëren om plaatsen te verlaten voor nieuwe items genaamd Will Seeds die speciale accessoires creëren om te helpen in de strijd.

Er is ook Mementos, een algemene cognitieve wereld die gedeeld wordt door de algemene bevolking. Naarmate het verhaal vordert, groeit ook je vermogen om dieper in deze algemene kerker te gaan. Hier vervul je verzoeken om meer kleinschalige vervormde mensen te veranderen en kan je een ruimte zijn om wat te slijpen tussen de paleizen. Als er niet genoeg nieuwe functies zijn geweest, introduceert Royal Jose, een mysterieus wezen dat voorwerpen zal ruilen voor bloemen en meer bruikbare veranderingen Mementos<.em> om meer ervaring, voorwerpen of geld voor postzegels te geven. Aangezien de verdiepingen elke keer dat je langskomt veranderen, is er een grotere variatie en een aantal bijzondere exemplaren om op te starten, waardoor het meer de moeite waard is om naartoe te gaan en te verkennen in vergelijking met de oorspronkelijke versie.

Het verkennen van de cognitieve wereld zal je leiden naar de strijd tegen shadows om verder te komen. Het gevecht is turn-based, met een elementaire kracht en zwakheden systeem. Ondanks het feit dat het op turn-based gebaseerd is, voelt het snel aan en het aantal elementen maakt het uitdagend genoeg om je in spanning te houden, maar tegelijkertijd niet overweldigend. Toegevoegd met de klassieke Persona knockdown mechanica, waardoor je een overval krijgt of, als er meer vijanden zijn, een extra beurt dat je een ander personage kunt taggen om een buffer te krijgen. Er is een heleboel tactieken om mee te spelen, die als je eenmaal gewend bent, meerdere manieren van het hebben van de overhand te creëren. Royal heeft een nieuwe gevechtsfunctie toegevoegd, genaamd Showtime, een combo-aanval door 2 personages die een ongelofelijke hoeveelheid schade aanricht en een stijlvolle afwerking aan de vijanden geeft. Deze zijn gevuld met charme, humor en belachelijkheid, waardoor het spel nog meer stijl krijgt. Het komt allemaal samen om een goed niveau van uitdaging en een grote hoeveelheid plezier te creëren.

Wanneer je niet met de cognitieve wereld te maken hebt, wordt het spel meer een levenssimulator die draait om een kalendersysteem. Je moet niet alleen Palaces voltooien voor een bepaalde datum, maar je moet ook je schoolleven en relaties in balans brengen. Vooral in de eerste fase kan dit overweldigend zijn, maar zolang je de Palaces en Mementos maar voorrang geeft, komt het goed. De relaties met de teamleden werken aan het verbeteren van hun vechtkunsten, maar er zijn ook relaties met andere personages buiten de Phantom Thieves. Deze relaties zijn net zo belangrijk als het ontgrendelen van functies die direct betrokken zijn bij de strijd, zoals pistooltechnieken, of indirect, zoals het vergroten van het aanbod van medische artikelen die je kunt kopen. Alle relaties hebben hun eigen subplot, waardoor er diepte in elk personage zit en het spel nog meeslepender wordt.  Vooral omdat Royal een nieuw gebied heeft toegevoegd met een aantal nuttige winkels, maar het belangrijkste evenement is een plek om darts en biljart te spelen met vrienden. De mogelijkheid om zo’n diepgaand sociaal leven te hebben is erg surrealistisch, vooral als de andere kant van het spel erg actie/avontuurlijk is.

Persona 5 Royal is niet alleen een uitgebreide editie, het is ook een beetje een remaster. Ondanks het feit dat het spel oorspronkelijk op PS4 is uitgebracht, is het nu Pro Enhanced dat het een visuele upgrade geeft aan de texturen omdat ze scherper zijn, waardoor de game er nog indrukwekkender uitziet in de vorm van een cel-shading anime. Aangezien het spel in Tokyo is gevestigd, zijn er veel bekende bezienswaardigheden en plaatsen die je kunt bezoeken en die er ondanks de anime-achtige graphics verrassend realistisch uitzien. Inderdaad, stijl zit in het hart van dit spel, vooral gezien de menu’s er erg mooi uit zien in elk spel, maar vooral omdat ze in dit spel dynamisch zijn als je gaat navigeren waardoor ze het verste ding van saai zijn. Plus, de soundtrack die een meer jazzy en suave gevoel heeft, waardoor het uniek is in zijn gevoel voor andere JRPG’s. Dit wordt afgemaakt door de nieuw toegevoegde Thieves Den, een welkome bonusruimte, die fungeert als een galerij voor kunstwerken, cutscènes, enz. Vol met stijl en aanpasbaar, het vermijdt een hoop tekst menu’s om het een andere interessante plek te maken voor spelers om te verkennen. Het is zonder twijfel dat Persona 5 Royal het meest stijlvolle spel is dat er bestaat.

In deze tijd van technologie lijkt het misschien vreemd voor een remaster die zo dicht bij de originele release staat. Echt de grote vraag voor veel mensen is of deze functies gewoon een DLC-pakket (Downloadable content) kunnen zijn?  Zeker, het had waarschijnlijk DLC kunnen zijn waar je voor kan betalen, maar op dit moment kun je zien dat er zoveel nieuwe features zijn toegevoegd en dat delen van het originele spel zijn veranderd, dat het waarschijnlijk zou betekenen dat de prijs van de DLC gelijk zou staan aan de prijs van een nieuw spel. Mijn enige echte kritiek, die gemakkelijk over het hoofd wordt gezien, is het onvermogen om een Persona 5 save te gebruiken als een nieuw spel plus bestand, hoewel je wel wat bonus-items krijgt, dus er is een voordeel van het hebben van een originele save. Persoonlijk, als iemand die oorspronkelijk sceptisch stond tegenover het feit dat Royal een nieuw spel is, voelt het na het spelen ervan als een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Persona 5 was al een ongelooflijk complexe game, maar nu met Royal is het met een reeks nieuwe functies en tweaks gelukt om het verder te perfectioneren. Er zijn misschien wel te veel functies, maar geen enkele is zinloos en werkt de gameplay verder in de hand. De plot, het beeld en de gameplay zijn vrijwel foutloos. Er is zo veel in dit spel, dat deze recensie niet eens de helft ervan dekt. Dit is geen spel om op te slapen, Persona 5 Royal zal zeker je hart stelen.

Rating: 100/100

Persona 5 Royal is nu uit voor de PS4.

Mobiele versie afsluiten