Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Helsinki Lambda Club’s Mitsubishi Macchiato is een knipoog naar Vampire Weekend

Helsinki Lambda Club © Hamsterdam Records | Photography by Masdarenzo

Helsinki Lambda Club © Hamsterdam Records | Photography by Masdarenzo

Mitsubishi Macchiato was de werktitel voor een Vampire Weekend album, een album waar hun fans al een paar jaar op wachten na de release van het veelgeprezen album Moderne Vampires of the City dat in mei 2013 werd uitgebracht. Uiteindelijk kreeg dit vierde album een andere titel en een release in 2019.

De werktitel, die in het voorjaar van 2017 werd gegeven, was voor de fans voldoende om er enthousiast over te worden, maar ook om te bespreken wat deze titel zou moeten betekenen. Het lijkt erop dat deze titel nooit is gebruikt voor een andere release van de Amerikaanse indie-rockband, maar het zit nog steeds vast aan de band. Waarom praten over een werktitel, als die niet eens als officiële titel plus wordt gebruikt? Plus, je leest dit artikel op een Japan-gerelateerde website! Wel, de Japanse indieband Helsinki Lambda Club vond het waarschijnlijk tijd om de titel te claimen voor hun nieuwste digitale single.

Hoewel je Helsinki Lambda Club kunt omschrijven als een alternatieve rockband, maken de inspiratie en de roots van deze band en vooral de bandleider Kaoru Hashimoto, het een interessante muzikale mix van jaren ’70 rock tot de tegenwoordige indie-pop. De band begon in 2013 en is een bekende naam geworden in de Japanse rockscene. Het lijkt erop dat ze ook aandacht krijgen van buiten Japan, wat begrijpelijk is met de manier waarop ze aantrekkelijke muziekvideo’s en meeslepende tunes maken.

In de muziekvideo voor de digitale single ミツビシ・マキアート (Mitsubishi Macchiato), suggereert de eerste seconden dat we te maken hebben met een vroege Halloween-muziekvideo, maar het werd al snel een vrolijk liedje met psychedelische en kleurrijke elementen in de video zelf. Het bevat zoom-ins met een fish-eye lens op de bandleden terwijl ze spelen op een locatie die lijkt op een gymzaal, hoewel de decoraties het twijfelachtig maken.

De teksten verwijzen naar Vampire Weekend, inclusief benoemingen van een aantal titels van tracks die de band produceerde, maar ook naar de Canadese garage rock band Peach Kelli Pop. Het nummer en de videoclip maken het een ode aan de vrolijke pop/garage-punk muziek die de wereld het beste kent, kort, snel en pakkend, maar ook een grote knipoog naar de Amerikaanse band Vampire Weekend.

ミツビシ・マキアート (Mitsubishi Macchiato) is een van de nummers die terug te vinden is op het aankomende album van Helsinki Lambda Club, getiteld Eleven plus two / Twelve plus one, met 25 november als releasedatum. Het is een briljante titel voor een album, want het zijn anagrammen van elkaar. Het album zou deze zomer uitkomen, maar werd door de invloed van COVID-19 uitgesteld tot november. Het concept van het album wordt beschreven als het verleden, het heden en de toekomst van de band.

Mobiele versie afsluiten