Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

IBASHO Gallery presenteert een solotentoonstelling van Mikiko Hara

Mikiko Hara, Change #125: untitled from 'procedures of manufacturing a void', 2001. Copyright Mikiko Hara, courtesy by IBASHO

Mikiko Hara, Change #125: untitled from 'procedures of manufacturing a void', 2001. Copyright Mikiko Hara, courtesy by IBASHO

Vanaf 10 september tot en met 18 oktober 2020 presenteert de Antwerpse IBASHO Gallery een solotentoonstelling van Mikiko Hara (1967, Toyama Prefectuur) presenteren, een gerenommeerde Japanse hedendaagse fotografe die bekend staat om haar unieke snapshots in kleur.

De meeste van Hara’s foto’s leggen vluchtige momenten vast: figuren, landschappen en materiële dingen die voor haar opduiken en weer verdwijnen terwijl ze door het dagelijkse leven navigeert.

“Er is geen vast thema; ik probeer niet een bepaalde boodschap over te brengen. In plaats daarvan gok ik op serendipiteit. Ik hoop dat elke snapshot een fragment van het geheugen bij de kijker oproept en complexe gevoelens en emoties oproepen die niet gemakkelijk onder woorden te brengen zijn”.
Mikiko Hara

Tijdens haar studies kunstgeschiedenis aan de Keio Universiteit in Tokyo, pikte Hara toevallig de fotografie op toen ze de oude camera van haar vader erfde. Vervolgens studeerde ze aan de Tokyo College of Photography. Onder invloed van de Amerikaanse meester in de straatfotografie, Garry Winogrand, bouwde Hara haar fotografische ervaring op door zelf de straat op te gaan, wat voor haar zowel fysiek als mentaal veeleisend was. Door de constante beweging van het leven op straat vond ze het bijna onmogelijk om alles perfect in één kader vast te leggen. Nadat een vriendin haar een Duitse vierkante camera uit de jaren dertig van de vorige eeuw had gegeven, met een moeilijk te gebruiken zoeker, leerde ze fotograferen zonder zelfs maar in de zoeker te kijken, wat een totaal nieuwe kijk op haar werk opleverde. Dit is sindsdien haar ‘modus operandi’, waardoor de camera onverwachte momenten in haar persoonlijke omgeving kan opvangen en ze haar onderwerpen verbreedt.

Hara’s werken zijn tijdloos en creëren een persoonlijke band tussen haar onderwerpen en de kijkers, een gevoel van vertrouwdheid. Al haar werken zijn in een vierkant formaat en zijn chromatische afdrukken.

Hoewel de werken die in IBASHO Gallery te zien zijn uit verschillende series komen die Hara doorheen de jaren heeft gemaakt, is de selectie van de werken uit 1996 tot 2014 samen te beschouwen als een geheel nieuw oeuvre: The Wind Cannot Be Named.

Hara’s werken bevinden zich in de collecties van onder andere Huis Marseille, Museum voor Fotografie, J. Paul Getty Museum, Fotomuseum Winterthur, San Francisco Museum of Modern Art en Tokyo Photographic Art Museum.

In verband met de huidige omstandigheden en voorschriften met betrekking tot COVID-19 kan IBASHO Gallery de tentoonstelling niet openen met een feestelijke vernissage op 10 september. In plaats daarvan zal IBASHO de tentoonstelling openen door een video over Hara’s tentoonstelling op onze website te publiceren en zal de bezoekers in het eerste weekend van de tentoonstelling 10 – 13 september tijdens de openingstijden van 14:00 – 18:00 uur met een feestelijke borrel verwelkomen.

Bron: IBASHO Gallery via Club Paradis

Mobiele versie afsluiten