Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Het laatste hoofdstuk van het moderne sprookjesdrama van Lamiya

Lamiya (ラミヤ)

© Lamiya (ラミヤ)

Visual Kei band Lamiya (ラミヤ) zal binnenkort stoppen, maar voordat ze dat doen, zullen ze nog een laatste liveoptreden hebben waarbij ze alle hoofdstukken van hun moderne sprookjesachtige drama met hun publiek zullen delen. Dit optreden staat gepland op donderdag 29 oktober 2020, enkele dagen voor Halloween, de officiële dag waarbij de band de deuren van het sprookjestheater voor altijd zullen sluiten. Voor de fans in en buiten Japan die niet in staat zijn om persoonlijk aanwezig te zijn bij de live show, hebben ze mazzel, aangezien de band besloten heeft om deze show live te streamen op hun YouTube kanaal. Meer hierover aan het eind van het artikel.

Hoofdstuk 1: Het begin

Elk muziekproject begint ergens, dus laten we het over het verhaal van Lamiya hebben. De Visual Kei band bestaat uit vocalist Siyu, gitaristen n, ook de architect achter de muziekcompositie en -teksten, en Yu, en drummer Reito. Lamiya (ラミヤ) trad voor het eerst op 31 maart 2017 op en bracht onmiddellijk hun eerste single uit, getiteld Lamiya.

Op dat moment leek het erop dat ze voor een harder geluid wilden gaan, iets wat je terug kunt horen in het nummer escort, waarvan ook een video werd gedeeld, als de introductie van de band aan het grote publiek. Dit nummer en deze videoclip gaven een donkerder en andere sfeer ten opzichte van latere releases, maar te zijner tijd was het niet precies de route die de band uiteindelijk nam die meer gericht is op het vertellen van verhalen.

Met het uitbrengen van het mini-album, Marionette Overture, kon een duidelijke metamorfose in geluid en uiterlijk van de band worden opgemerkt, maar de look bleef donker. Er zijn sprankjes van charme toegevoegd, maar er is nog steeds die bries van mysterieusheid die verleidelijk is. Van het mini-album, uitgebracht in maart 2018, werd een nummer gekozen voor de muziekvideo om de nieuwe release te promoten, Puppet. Een gedetailleerde beschrijving van de video en het liedje kan hier worden gelezen in een muziekrecensie.

Het werd duidelijk welke richting de band op wilde, het moderne sprookjesachtige drama waar de zanger een treurig maar mooi liedje zingt, een verhaal, dat je in die kinderboeken kunt vinden die je verzorgers je voor het slapengaan voorlezen. Maar in dit geval is het niet echt een verhaal om bij in slaap te vallen. Of wel?

Chapter 2: Moderne sprookjes

Met de mini-album Marionette Overture wordt je voor het eerst welkom geheten in het sprookjesachtige muziektheater, maar het begint met de cd-hoes. Je wordt ontvangen door de stem van zanger Siyu, die je figuurlijk bij de hand neemt en je door de deuren van het theater laat stappen. Direct wordt je omringd door de meeslepende muziek van de Visual Kei band. Een citaat uit de cd-recensie die in december 2018 op AVO Magazine verscheen, luidt als volgt: “De muziek op Marionette Overture bevat nog steeds een donkere toon, maar de stem van de roodharige Siyu maakt het allemaal beminnelijk. Waar de verhaallijn in de muziekvideo van Puppet ontbrak, is deze te vinden op de mini-album.”

De volgende en nu blijkt dat dit ook de laatste stappen zijn in het moderne sprookjesachtige drama voor Lamiya waren een paar singles, te beginnen met de tweede single van de band, getiteld Walpurgis in oktober 2018 waar de referentie hiervan zeer duidelijk is, Proloque in mei 2019 waar de band leek te verwijzen naar de fantasyroman Alice’s Adventures in Wonderland en de vierde single Secret Chapter in november 2019, die leek te verwijzen naar de circus.

Met deze releases werkte de band hard aan het uitbreiden van hun concept van sprookjes in een modern jasje en gaf ze de kans om te groeien in het maken van hun eigen geluid. Ze bleven trouw aan zichzelf door donkere elementen in hun muziek, teksten en outfits te behouden, alhoewel de nummers schijnbaar wat etherisch aanvoelen, omdat je je laat leiden door de stem van de vocalist, om het beter verteerbaar te maken. Het heeft misschien ook te maken met de bijgeleverde sombere en mystificerende componenten die perfect passen bij fantasieverhalen, circusparade, Halloween en sprookjes.

Hoofdstuk 3: Gebrek

En dan zijn we aangekomen in het jaar 2020, het jaar dat veel veranderde, meestal in de slechtste zin van het woord, voor mensen over de hele wereld. Het is iets dat geen uitleg nodig heeft. Voor Lamiya werden de bandactiviteiten moeilijk door de pandemie. Optredens op het podium was voor veel bands, waaronder de Visual Kei band, bijna niet mogelijk. Hoewel ze hier en daar wat optredens deden, bleef het stil als het ging om het delen van nieuwe muziek. Het was misschien wel de eerste aanwijzing wat de toekomst voor de rockband zou zijn. Maar dat hoeft helemaal niet, want er is tijd nodig om aan nieuwe muziek te werken. Helaas was dit schijnbaar niet het geval voor Lamiya.

Wat jammer is, is dat deze band na meer dan 3,5 jaar van activiteiten nooit een volledige album heeft uitgebracht. De vele releases die ze deden, waren meestal singles en een mini-album. Sommige singles werden zelfs in beperkte oplage uitgebracht (voor verkoop tijdens liveshows) en zijn nu uitverkocht. Met de wetenschap dat de Visual Kei band dit aantal nummers heeft gemaakt, is het bitterzoet dat er geen album is gekomen. Aangezien de nummers passen bij een specifieke conceptualisatie in het achterhoofd, passen ze misschien niet eens bij elkaar op één volledig album, waardoor het begrijpelijk is waarom het met kleinere maar sterke releases is gebleven.

Wetende dat er een paar nummers zijn uitgebracht die nergens meer te koop zijn, maakte de verwachting voor een album tegen die tijd groter, het leek een logische volgende stap voor de band. Maar er is goed nieuws, enkele singles en het mini-album zijn nog steeds beschikbaar via CD Japan* en in de tussentijd heeft de band de nummers op verschillende streamingdiensten gezet zoals Spotify. Meer (download) opties zijn hier te vinden.

Hoofdstuk 4: Het laatste hoofdstuk

Het laatste liveoptreden van Lamiya, met de passende titel End of story, tevens het laatste nummer op de enige echte mini-album van de band, vindt plaats op donderdag 29 oktober 2020. Het begin van het concert is om 17.30 uur Japanse tijd, dat is 08.30 uur Britse tijd en 09.30 uur Nederlandse tijd (want dan is de zomer voorbij). Voor degenen die de band kunnen ondersteunen tijdens deze laatste liveshow, is het mogelijk om Superchats uit te sturen tijdens de stream op het YouTube kanaal van Lamiya.

Het laatste optreden van Lamiya zal uit twee delen bestaan. Na het eerste deel zullen alle bandleden zich tijdens een pauze van 10 minuten omkleden. Daarna begint het tweede deel van de liveshow.

Ben je niet zo bekend met deze Visual Kei band, maar klinkt het concept van de band wel interessant voor je, mis dan deze speciale stream niet. Het is onbekend of de livestream na het optreden online blijft, want deze livestream is de eerste en direct ook de laatste livestream van Lamiya.

Links naar CD Japan zijn affiliate links, AVO Magazine krijgt een kleine commissie (punten) per gekochte release en koopt nieuwe releases om te beoordelen.
Mobiele versie afsluiten