Life is Peachy: tijd om de FEMM trip te maken

CD Review: FEMM - 404 Not Found

FEMM © avex

Nadat het rapduo FEMM een upgrade had ondergaan, wordt er veel over de twee gesproken omdat ze mannequins met emoties zijn en nu veel meer menselijker lijken te zijn dan ervoor. Het doet enigszins afbreuk aan de originaliteit van hoe ze zich eerder presenteerden, maar het lijkt erop dat de fans, ook wel bekend als agents, nogal opgetogen zijn over de nieuwe stappen die deze twee muzikanten hebben gezet.

Al in oktober verbaasden fans van het mannequin rapduo FEMM zich over de betekenis van de ‘404 not found’ foutmelding die verscheen bij de toegang tot hun officiële website. Dit werd gevolgd door wekenlang oorverdovend stilzwijgen van de officiële FEMM-kanalen, waaronder het verwijderen van bijna alle muziekvideo’s op hun YouTube-kanaal, en vervolgens het plotselinge verschijnen van hun gloednieuwe nummer Level Up feat. Duke of Harajuku eerder deze maand met daarbij het bericht dat we te maken hebben met FEMM 2.0. Op 20 november bracht FEMM hun nieuwe EP met zes nummers uit – en het is niet verrassend dat de titel 404 Not Found is. Wat betekent dat precies? Hebben ze een fout gemaakt tijdens het upgraden? Wat het niet betekent, is dat de twee muzikanten zijn gestopt met het maken van muziek. Met de release van de EP hebben ze ook een trippy muziekvideo van het pakkende nummer Peach uitgebracht, om het allemaal nog meer te hypen.

Als kers op de taart besloot de groep voor deze video samen te werken met Weirdcore, een vaste samenwerkingspartner van Aphex Twin. Het resultaat van de video is een gestileerde old-school 3D computer graphics, die de twee leden van FEMM laten zien als dansende avatars met haar en make-up geïnspireerd door perziken en crème, wat je terughoort in de liedteksten, op rolschaatsen en gekleed als serveersters, tegen een psychotrope achtergrond.

Terug naar de EP. De twee leden van FEMM maakten bekend dat ze de titel voor de EP hebben gekozen om te suggereren “gloednieuwe muziek die (nog) niet bestaat, hoe hard je er ook naar zoekt”, en dus de foutmelding ‘404 Not Found’. Betekent dit dat de dark-pop muziek van FEMM als niet gloednieuw kan worden gezien? Of kunnen we het zien als een soort rebelse boodschap aan de muziekindustrie? Het antwoord op deze vraag kan voor iedereen anders zijn die luistert naar de nieuw uitgebrachte EP. En heel misschien moeten we het ook niet al te letterlijk nemen.

De EP zelf is een achtbaan met een diversiteit aan tracks waarbij FEMM lijkt uit te kijken voor de kijkers om niet oververhit te raken door na een flinke beat voor afkoeling te zorgen. Stoerheid en dansbaarheid zijn termen die gekoppeld kunnen worden aan deze release, maar de vleugjes gekkigheid kunnen niet worden vergeten. Bury Me (with all my $$) voelt juist weer aan als een angstaanjagende horrorfilm die je in verwarring brengt met de chille beats en raps van het duo. Het is zeker een trip!

Voor de EP heeft het duo gewerkt met vele bekende namen zoals de Japanse trackmakers YUA en Diana Chiaki, HABANERO POSSE en KM, naast Duke of Harajuku. En dan hebben we het nog niet eens over Radical Hardcore Clique gehad, die gezien worden als de pioniers van het Japalanta-genre dat de traditionele Japanse muziek en trap combineert. Hoewel de meeste van die samenwerkingen in Japan zijn gebleven, zijn er interessante samenwerkingen geweest met de Nederlandse producer Star Boy en Danny L Harle van het Londense label PC Music. Het gooien van die namen zegt niet veel, totdat er connecties gemaakt worden. Terwijl Star Boy werk heeft geproduceerd voor de Amerikaanse rappers DaBaby en Lil Uzi Vert, heeft Danny L Harle muziek geproduceerd voor Charli XCX en Rina Sawayama, wat het allemaal een interessante smeltkroes van tunes, vibes en beats maakt. 404 Not Found voelt wel buitenaards aan, maar dat is misschien wel heel passend voor de mannequin rapduo.

Tracklist van 404 Not Found

01. Sit Down (producer: HABANERO POSSE)
02. Bury Me (with all my $$) (producer: YUA)
03. Peach (producers: Danny L Harle / Radical Hardcore Clique)
04. Play By The Rules (producer: Diana Chiaki)
05. Boss (producer: KM)
06. Level Up feat. Duke of Harajuku (producers: Star Boy / Loesoe / Radical Hardcore Clique)

Exit mobile version