Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

MV Review: Yabai T-Shirt Yasan – Bluetooth Love

Yabai T-Shirts Yasan (ヤバイTシャツ屋さん) heeft onlangs een nieuwe single uitgebracht, Bluetooth Love, met een muziekvideo erbij. Het sluit aan bij enkele van hun eerdere singles om hun liefde voor technologie te laten zien, zoals 無線LANばり便利 (Wireless Lan is Convenient), en Universal Serial Bus. Beide hoogtepunten uit hun discografie, maar hebben ze met Bluetooth Love ook een nieuwe klassieker in handen?

Lied

Zonder tijd te verspillen duiken de Yabai T-Shirts in hun energieke pop-punk vibe met het agressieve gezang van “Blue Blue Bluetooth Love… Bluetooth isn’t dead”. Het eerste couplet is brutaal en snel, diep in de punk-kant van de pop-punk. Dit zet zich voort in het refrein dat die energie evenaart, en iets vertraagt om de hook te laten landen. Na het refrein wordt het volgende couplet gecombineerd met de brug, met een reggae breakdown, dan een gewone pop-punk breakdown. Een heel stop en startgedeelte dat zich in een uitbarsting opbouwt om dan weer te vertragen, tot het uiteindelijk weer losbarst voor het laatste refrein.

Het refrein is één van hun meest pakkende tot nu toe, met behoud van een ruw punk randje, het is gevuld met pakkende hooks en riffs, die aanvoelen alsof ze uit het niets komen. Een sterke harmonie tussen Koyama en Shibata is de echte drijvende kracht hiervan, en zorgt ervoor dat het er op een goede manier uitspringt. Vooral omdat de vocalen trager klinken dan de meeste verzen, waardoor de zanglijn in je oor blijft hangen en het nummer zich blijft herhalen in je hoofd.

Vocaal gezien is het één van hun meest intense met veel snelle lijnen die snel heen en weer gaan tussen Koyama en Shibata. Dit samen met de instrumenten zorgt voor veel energie, maar ondanks dat lijkt het allemaal een beetje dof. Het lijkt alsof te veel productie de randen heeft gladgestreken, waardoor de ruwe punky punch van het refrein en de zwaardere delen van de coupletten worden getemperd. Toch blijft het een leuk nummer omdat ze nieuwe dingen proberen, zoals dat reggaegedeelte, en omdat Bluetooth de sleutel is tot sociale afstandsapps over de hele wereld, komt het op een goed moment.

Muziekvideo

Een van hun meer minimalistische video’s, die het verhaal vertelt van de band die te gast is in een tv-show waar ze kijken naar een idol en DJ combo, genaamd Pretty Party die hun nummer “coveren”. Het duo wordt geïntroduceerd door de presentatoren terwijl de band onhandig naast hen op de bank zit.

Tijdens de video zingt de idol Shibata’s partijen, terwijl de DJ Koyoma’s partijen voor zijn rekening neemt en de focus op hen wordt gelegd voor het eerste couplet en refrein van het lied. Het is afgezaagd, maar dat is het punt. Bijna alsof het een grap is tegen de idool cultuur. Nog steeds ongemakkelijk en ongeamuseerd kijkend, keert de focus voor het tweede couplet terug naar de band die deze keer hun partijen zingen. Het lijkt alsof ze het onder hun adem doen, want hun gezicht laat geen emoties zien. Best grappig, want de Pretty Party lijkt zich hier totaal niet van bewust, terwijl ze gewoon doorgaan.

Tegen het einde leert het idool de band een dansroutine die bij het liedje hoort. Opnieuw met tegenzin gaan ze mee, ze staan lui op en schuifelen naar de zijkant van het podium terwijl ze de dans, die hilarisch is, glansloos uitvoeren. Terwijl het liedje eindigt en de gastheren onder de indruk zijn, valt Yabai T-Shirts Yasan aan het eind geschokt van de bank.

Over het geheel genomen is het een leuke video. Opnieuw, net als het liedje zelf, een beetje glansloos en niet hun beste werk. Maar deze keer is het waarschijnlijk te wijten aan COVID-beperkingen. In ieder geval een leuke afleiding van alles wat er gaande is.

Mobiele versie afsluiten