Site icon AVO Magazine – One click closer to Japan

AVO Interview: BLACK MARIA – ‘We willen blijven optreden, ook al strijden we tegen corona…’

© BLACK MARIA

© BLACK MARIA

Het is januari 2015, nadat hij spijt had gekregen dat hij zijn vorige band 10 jaar eerder had verlaten om zich op zijn werk te concentreren, besloot drummer Hajime om een nieuwe band te beginnen. Een toevallige ontmoeting met Tomozo in een winkelcentrum gaf hem de kans om hem te vragen om de gitarist te zijn. Tomozo nodigde vervolgens een bassist uit om bij de band te komen. Er waren een paar vocalisten geïnteresseerd om bij de band te komen, maar Hajime nodigde uiteindelijk Ruk uit om bij de band te komen en BLACK MARIA was geboren.

Nu, 6 jaar later, na een lastig 2020 met enkele wijzigingen in de line-up en afgelaste concerten als gevolg van de coronavirus pandemie, richt BLACK MARIA de aandacht op de toekomst en beginnen plannen te maken. We waren in staat om met hen te praten over hun plannen voor de toekomst, evenals de moeilijkheden waarmee ze geconfronteerd werden tijdens het afgelopen jaar.

AVO: Enorme dank voor het accepteren van het interviewverzoek. Stel jezelf even voor aan onze lezers.
BLACK MARIA: Wij zijn BLACK MARIA, een rockband met vrouwelijke vocalist die actief is in de Kanto-regio van Japan.
Ruk: Ik ben Ruk, de vocalist. Ik lever een rockende zangstem en een glimlach.
Tomozo: Ik ben Tomozo, de gitarist. Ik ben voor het eerst sinds 4 jaar weer terug bij BLACK MARIA. Bedankt.
vivi: Ik ben de bassist, vivi.
Hajime: Leuk je te ontmoeten. Mijn naam is Hajime, ik ben de drummer en leider van BLACK MARIA. Ik kijk ernaar uit om met jullie samen te werken.

AVO: 2020 was een moeilijk jaar met verschillende geannuleerde liveshows als gevolg van de COVID-19 pandemie. Hoe moeilijk was het voor jullie om die beslissingen te nemen? Wat voelde je op dat moment?
Ruk: We wilden de show doen omwille van de mensen die er naar uitkeken. De uiteindelijke beslissing was echter gebaseerd op het feit dat we geen problemen wilden veroorzaken voor de mensen om wie we geven. Het was een moeilijke beslissing, want het was een evenement in een live muziekpodium waar we nog vele jaren deel van wilden uitmaken.
vivi: Vorig jaar rond deze tijd had ik niet kunnen voorspellen dat het coronavirus zo’n wereldwijde pandemie zou worden. In de muziekvideo van het nummer Zero, wordt de datum “3 mei” genoemd, en ik had mijn eerste concert na mijn toetreding tot BLACK MARIA gepland voor 3 mei 2020. Maar we konden het niet laten doorgaan. Ik denk dat het de juiste beslissing was, want op dat moment was er een noodtoestand in Japan.

AVO: Het lijkt erop dat veel livepodia het moeilijk hebben, en verschillende zijn gedwongen te sluiten. Denken jullie, vanuit jullie perspectief als muzikanten, dat de live muziekscene zich snel zal herstellen na de pandemie? Denken jullie dat er een grote verandering zal zijn ten opzichte van hoe het voorheen was?
Ruk: Totdat de situatie volledig is geregeld, zal het niet helemaal hetzelfde zijn als voorheen. Maar als het eenmaal voorbij is, verwacht ik dat het herstel snel zal gaan. Want iedereen houdt van livemuziek. De pandemie heeft ook geleid tot een nieuwe “verspreiding”, wat een grote verandering is. Het zou een instrument kunnen zijn dat in de toekomst opnieuw gebruikt zal worden.
Tomozo: Het is erg triest dat livepodia sluiten vanwege corona. We houden allemaal van muziek, zowel de live muziekclubs als de klanten. Ik ben er zeker van dat dat niet zal veranderen, en ik zou ernaar willen streven de livemuziekscene nieuw leven in te blazen en tegelijk een omgeving te creëren die even goed is als corona.

AVO: Helaas moesten jullie tijdens de pandemie ook op zoek naar een nieuwe gitarist. Met welke uitdagingen werden jullie geconfronteerd bij het vinden van een geschikt persoon tijdens de pandemie?
Ruk: We moesten leden vinden die dezelfde wens delen om de band gaande te houden en om in deze situatie zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met BLACK MARIA. We moesten ook leden vinden die live wilden optreden, ook al was het via streaming, aangezien livestreaming door de pandemie de mainstream is geworden.
Hajime: Tussen jou en mij, er is een geheim verhaal over de herrezen gitarist Tomozo. Tomozo en ik kennen elkaar al sinds we op de middelbare school zaten. Het is beschamend om dit te zeggen, maar we zaten samen in een band vanaf het begin van BLACK MARIA, en in die tijd waren we allebei erg scherp, en we vochten over de meest triviale dingen, en we gingen uit elkaar. Daarna dreven we volledig uit elkaar. Maar naarmate de tijd verstreek, bleef ik denken “hoe is het met Tomozo? Ik wil zijn gitaar weer horen”. Maar ik ben een koppig persoon, dus ik kon geen contact met hem opnemen. Het was Ruk die me pushte om contact met hem op te nemen. Hij zei, “Weet je zeker dat je bij Tomozo wilt blijven?”. Ik denk dat dat de eerste keer was dat ik me ooit tegenover iemand verontschuldigde. (lacht) Het heeft lang geduurd, maar hier gaat ie! Ik hou van Tomozo’s gitaar en zijn serieusheid als een klootzak (lacht).

AVO: Elke verandering in de line-up van een band kan andere veranderingen in de carrière van de band veroorzaken. Denk je dat de andere opstelling de ambities van de band zal veranderen? Wat voor effect denk je dat het op ieder van jullie heeft gehad?
BLACK MARIA: Aangezien ieder van ons gespecialiseerd is in een ander genre, veranderen onze arrangementen en smaken sterk als de bandleden veranderen. De gitaarsolo is bijvoorbeeld het meest voor de hand liggende punt voor de luisteraar. Wat de stijl van de band betreft, krijg je de indruk dat we van hardrock naar rock gaan en weer terug.

AVO: Tijdens de pandemie zijn er heel wat verrassingen geweest in de manier waarop bands en fans elkaar hebben gesteund. Wat was het meest onverwachte dat je het afgelopen jaar bent tegengekomen? Wat is de beste manier voor de fans om jullie te steunen?
BLACK MARIA: Zelfs in deze situatie zeggen we nog steeds “Ik wil naar de show”. We zijn erg dankbaar en verrast dat zoveel mensen tegen ons hebben gezegd “Ik wil naar de show, doe het alsjeblieft”. We willen blijven optreden, ook al vechten we tegen Corona en we hopen dat jullie ons zullen blijven steunen!

AVO: Er komt heel wat kijken bij het deel uitmaken van een band. Hoe blijf je gemotiveerd op moeilijke dagen? Welke bands of muzikanten inspireren je?
Ruk: Er stapelt zich altijd veel werk op dat aan de oppervlakte niet zichtbaar is. Soms zijn zelfs de dagen, weken en maanden van hard werken achter de schermen niet zichtbaar. Toch is het niets om je voor te schamen als je erover nadenkt in het belang van deze bandleden. Zij zijn zo’n geweldige groep mensen. Soms zit ik vast en kijk ik naar de artiesten die ik bewonder. De rockband SID is mijn uitgangspunt.
Tomozo: Een essentiële routine om me gemotiveerd te houden is om naar de hemel te kijken terwijl ik een sigaret rook. Als ik me kosmisch voel, voel ik me kleiner, en kan ik meer doen! Denk ik. Voor mij is LUNA SEA de band die me het meest heeft beïnvloed. Ik ben ook beïnvloed door vele andere muziekgenres, zowel Japanse als Westerse.
vivi: Ik geloof dat motivatie behouden kan worden door altijd in een ontspannen omgeving te zijn. Je band, je werk en je persoonlijke leven zijn allemaal jouw leven. Als er een muur aan het einde van deze weg staat, kun je die overwinnen. Ik denk dat we groeien door uitdagingen te overwinnen.
Hajime: Om gemotiveerd te blijven, mik ik altijd hoog. Ik hecht waarde aan mijn intuïtie en denk er altijd aan om onmiddellijk te zijn en nooit vast te zitten. Mijn inspiratiebron is Kiyoharu, die ik al bewonder sinds ik een klein kind was.

AVO: Hoe pak je het schrijven van je liedjes aan? Is het een groepswerk of is het meestal één persoon die de muziek en de teksten schrijft?
BLACK MARIA: In principe creëert Hajime de melodie, en Tomozo arrangeert het liedje en brengt de DEMO. Sinds 2020 schrijven Hajime en Ruk samen nummers, of Ruk brengt demo’s mee en laat de leden ze arrangeren. De teksten worden ook voornamelijk geschreven door Hajime of Ruk.

AVO: Jullie hebben onlangs een fotoshoot gedaan om nieuwe individuele en groepsfoto’s van de band te krijgen. Hoe was die ervaring? Wat was je favoriete moment tijdens de fotoshoot?
Ruk: Absoluut gave foto’s maken! Er was enthousiasme. Bij de shoot was men erg geconcentreerd. Tijdens de opnames werd ik nog meer opgewonden toen ik dacht: “Deze opname zal een belangrijk werk worden.” Het was een leuk moment toen er geen stilte was, muziek speelde, en de leden rustig in de buurt aan het spelen waren (lacht).
Tomozo: Het was de eerste keer dat ik make-up droeg voor een persoonlijke fotoshoot, en het was een waardevolle ervaring die me herinnerde aan wie ik ben als muzikant. Mijn favoriete moment van de shoot was toen we de groepsfoto namen, het was het begin van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van BLACK MARIA!

AVO: Hebben jullie, nu de bezetting weer compleet is, nog releases of projecten gepland in de toekomst?
BLACK MARIA: We hopen binnenkort met de instrumentale band Izo Solo Band op te treden tijdens een live distributie. Ook hopen we in de zomer een buitenevenement te houden als dat mogelijk is, ons volgende album Never Ending Story op te nemen en een muziekvideo te schieten!

AVO: Hopelijk wordt het, naarmate 2021 vordert, makkelijker voor de live muziekscene. Wat zijn jullie doelen voor dit jaar? Wat is het ene ding dat jullie willen bereiken?
Ruk: Het doel van dit jaar is om ondanks deze situatie toch veel lawaai te maken. Ongeacht landsgrenzen, zou ik willen dat veel mensen BLACK MARIA kennen en het kracht geven. Dat is wat ik altijd wil bereiken.
Tomozo: BLACK MARIA is een nieuwe organisatie geworden, dus dit jaar zou ik graag muziek maken en live optreden, zodat meer mensen naar de muziek van BLACK MARIA kunnen luisteren.
Hajime: We willen de opname en de opnames van de muziekvideo afronden, en we willen het BLACK MARIA festival laten plaatsvinden. We hopen zoveel mogelijk mensen moed in te spreken.

AVO: Bedankt voor je deelname aan het interview. Hebben jullie nog een laatste boodschap voor de lezers?
Ruk: Bedankt voor het lezen tot het einde! BLACK MARIA zal zonder ophouden doorgaan met werken. We zouden heel blij zijn als jullie ons zou willen steunen.
Tomozo: BLACK MARIA zal een band zijn die de geschiedenis zal ingaan. Dank u voor uw steun.
vivi: Moge 2021 een gelukkig jaar voor jullie worden. Voor degenen die ons altijd gesteund hebben, en voor degenen die BLACK MARIA voor het eerst hebben leren kennen door dit interview, bedankt dat jullie tot het einde hebben doorgelezen.
Hajime: Misschien is het een wonder en onvermijdelijk dat we deze leden hebben ontmoet. In 2020 hebben we veel obstakels gehad door het vertrek van leden en corona, maar we willen iedereen bedanken die ons en de huidige leden heeft gesteund. We zullen doorgaan om alle obstakels te overwinnen, dus blijf ons alsjeblieft steunen!

Gerelateerde links:

Bekijk de officiële website van BLACK MARIA.
Volg de band via hun social media: Twitter & YouTube.

Exit mobile version